Wednesday 10 December 2008

η δική μου πραγματικότητα

Θυμώνω πολύ αυτές τις μέρες.
Θυμώνω με μας.
Με όσους κλείνονται σπίτι τους και διατηρούν επαφή με τη ζωή στην Αθήνα μέσα από την τηλεόρασή τους. Για πόσα χρόνια ακόμα θα διαμορφώνουμε άποψη για τα πράγματα με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των καναλιών και τον λαϊκισμό των δημοσιογράφων;
Ο φόβος στην πρώτη γραμμή.
Πριν κατέβω στο Σύνταγμα χθες, παρακολουθούσα να αναπαράγεται για άλλη μια φορά η εικόνα του πανικού.. τα κανάλια μιλούσαν για πυροβολισμούς από ΜΑΤατζήδες, έδειχναν πλάνα από συλλήψεις στο Σύνταγμα, μιλούσαν για δακρυγόνα σε περαστικούς.. ναι, δεν αμφιβάλλω ότι έγιναν όλα αυτά, αλλά δεν έγιναν μόνο αυτά.
Εύκολη η παγίδα του πανικού, εύκολο το να επικεντρωθούμε στους κακούς αναρχικούς ή ακόμα ακόμα στους εγκάθετους του παρακράτους που καταστρέφουν και να γυρίσουμε σελίδα.
Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο χρέος και η ελάχιστη ευθύνη όλων μας αυτές τις μέρες είναι να δούμε την ουσία. Που μας αφορά.
Οι καταστροφές και το πλιάτσικο, ο θυμός και η οργή, είναι το σύμπτωμα.
Το σύμπτωμα μιας πολιτείας που δεκαετίες τώρα αγνοεί το λαό.
Άρα, όποιος σκέφτεται στοιχειωδώς έξυπνα μπορεί να καταλάβει ότι αντιμετωπίζοντας το σύμπτωμα, η "νόσος" θα επανέλθει.
Η ουσία είναι ότι μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχει αποξενωθεί από την πορεία της οικονομίας - προσπαθεί να επιζήσει με 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση ή βλέπει τα εργασιακά του δικαιώματα να εξανεμίζονται, ενώ παράλληλα παρακολουθεί από τον καναπέ του τα δις να πηγαινοέρχονται, ανεξαρτήτως κόμματος διακυβέρνησης
Αυτό το κομμάτι της κοινωνιάς έχει αποξενωθεί και από την πολιτική αντιπροσώπευση, νιώθει κανείς συμμέτοχος για δέκα λεπτά κάθε τέσσερα χρόνια και τον υπόλοιπο καιρό παρακολουθεί ανήμπορος τους τηρητές των νόμων να τους παραβιάζουν χωρίς καμία επίπτωση.
Η αποξένωση αφορά και την πολιτισμική ενσωμάτωση: στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, που έχουν ολοκληρώσει το λύκειο στην Ελλάδα, το κράτος αρνείται την ελληνική ιθαγένεια στα 18 τους, τους αρνείται την ταυτότητά τους και τα βγάζει με το ζόρι στο περιθώριο.
Σε αυτή την αποξένωση και το περιθώριο ζούμε οι περισσότεροι.
Απλά, δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα - βολεύει να βλέπουμε ως περιθώριο τους ταραξίες και τους μετανάστες, μας ανεβάζει στα μάτια μας αυτή η σύγκριση.
Εγώ αρνούμαι να υπηρετήσω το φόβο και τον πανικό. Όπως αρνούμαι να ξεχάσω τι μας οδήγησε ως εδώ.
Γιαυτό ήμουν έξω χθες. Και το θέμα μου δεν ήταν ο ένας κακός μπάτσος ή ο ένας κακός αναρχικός.
Ας ακούσουμε την οργή μας, ας καταλάβουμε ποια ματαίωση την γέννησε δεκαετίες τώρα και ας δούμε σιγά σιγά την ελπίδα.
Εγώ πάντως την είδα στα μάτια όσων ήμασταν χθες στο Σύνταγμα, πρόσωπο με πρόσωπο με τους ΜΑΤατζήδες, σε μια ειρηνική αλλά συμβολική διαμαρτυρία, που το λιγότερο που έκανε ήταν να σκοτώσει το φόβο μέσα μας.

8 comments:

Pink_Fish said...

Καλώς σε βρίσκω στο μπλογκ σου. Σκέφτομαι αυτά που γράφεις και θα συμφωνήσω: όλα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες είναι μόνο τα συμπτώματα. Η σαπίλα είναι βαθύτερη. Γιατί η Ελληνική κοινωνία είναι σάπια και, αργά ή γρήγορα, θα καταρρεύσει. Η εσωτερική της κατάρρευση θα συμπαρασύρει και όλους εμάς, θα κάνει τον ένα πολίτη να στραφεί ενάντια στον άλλο. Εκεί ωθεί αυτή η κατάσταση, στο να φάμε ο ένας τις σάρκες του άλλου. Αυτό με τρομάζει, γιατί είναι ένας εμφύλιος που δεν τον επιδιώκει αυτός ο λαός, αλλά ένας εμφύλιος που προσπαθούν να μας σπρώξουν μέσα σε αυτόν

maxvibus said...

Έχεις το απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις. Ακόμα και σε τέτοια σκηνικά οι δημοσιογράφοι φέρονται ύπουλα. Ακόμα και τώρα έχουν το μυαλό τους στα κέρδη - τηλεθεάσεις τους. Είτε είναι οικονομικά ευνοιμένοι είτε όχι βρίσκονται και αυτοί στη θέση όλων μας. Απλά το κουράγιο και η απόφαση το πότε θα έρθει στον καθένα για να κάνει το σωστό το βήμα είναι ένα ζήτημα προσωπικό... σε αυτή τη περίπτωση όσο περνάει ο χρόνος, οι βλαβερές συναίπιες είναι ενάντια και του ίδιου και των υπολοίπων που ζούμε σε αυτή την κοινωνία.

the boy with the arab strap said...

οταν δεν δινουν λεφτα για την παιδεια , οταν αφηνουν τον κοσμο στην τυχη του , η οργη θα ξεχειλίσει , οταν προστατευουν τα συμφεροντα μονο των δικων τους , τα επεισοδια ειναι αναμενομενα .

υ.γ.κλειστε τωρα ολοι τις τηλεορασεις .

brainwaves said...

Έτσι είναι. Η οργή και ο θυμός έχουν γεννηθεί χρόνια τώρα, έχουν μεγαλώσει και τώρα ξέσπασαν...

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τα γεράσουμε. Να τα παρακμάσουμε. Να βρούμε τη θεραπεία της αιτίας και όχι του συμπτώματος.

Πάντα στην τηλεόραση μεταφέρεται η μία οπτική. Δεν άκουσα χθες να αναφερθούν στην πικετοφορία που πήγες. Μόνο μια μικρή αναφορά από το Νικήτα Κακλαμάνη για ένα ειρηνικό κερί του Παπανδρέου. Δεν ξέρω αν αναφερόταν στην ίδια συγκέντρωση ή σε κάποια προηγούμενη...

Από 'δω πάνω, η μόνη μου επιλογή είναι η τηλεόραση και τα blogs.

Καλημέρα.

sloboda said...

κι όλοι ψάχνουν να καταπολεμήσουν το σύμπτωμα...(ο πρωθυπουργός μας μιλάει πάλι για δάνεια.....άτοκα...)

η πόρτα είναι κλειστή....
πέφτει στον καθένα μας να βάλει το χέρι του στο πόμολο για να την ανοίξουμε....

το κακό είναι ότι είμαστε μόνοι..

aKanonisti said...

Εγώ σήμερα περίμενα να βρώ καμμένη γή στην Τσιμισκή... και ανταυτού είδα στολισμένες βιτρίνες.. και λίγα σπασμένα τζάμια...
Πλήρης παραπληροφόρηση....
Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής....

HaLiaS said...

κανόνας 1: φόβος
κανόνας 2: παραπληροφόρηση
κανόνας 3: προβοκάτσια

όλα τα έχουμε
ένας λαός που κοιμάται, που δεν σκέφτεται, που δεν φιλτράρει, που δεν τολμά να προτάξει στήθη...

ευτυχώς η αρχή πάει να γίνει
το ζήτημα είναι να μην ξεχαστεί την επόμενη εβδομάδα

Anonymous said...

και η μαλακία μικρέ..είναι οτι εμεις εδω στην επαρχία τα βλέπουμε λες και είναι σε άλλη χώρα...μακρία πολύ μακριά...
πρεπεί να χεις ζήσει στην Αθηνα [και μιλαω για αθηνα γιατι εζησα και ολοι μου οι φιλοι ειναι εκει] για να την έχεις πάρει χαμπαρί.
Απο την άλλη τελικα μηπως τα 16 ΕΜΟ με τα φουσκωτα μαλλιά, σκέφτονται..και σκέφτονται καλύτερα απο μας?